Please download Flash player here.

Gebaat bij rust? Gebaat bij duidelijkheid!

Beste leden,

Na een rumoerige periode bij onze club, willen wij jullie graag informeren over ons perspectief over een aantal zaken.

Voetbaltechnisch

In de afgelopen 4 maanden is er enkele keren een persoonlijk gesprek geweest tussen Alfred Schreuder en enkele bestuursleden, ook Kees van Wonderen is hier een keer bij aangesloten. Dit initiatief lag al tijdje op tafel, maar was ook mede op verzoek van Alfred. We wilden de kloof verkleinen tussen spelers en supporters, maar ook aangegeven dat we een bepaalde bezieling, passie en strijd missen. Dat we lijstaanvoerder zijn van de fairplay-cup is veelzeggend en ergens schrijnend. Wij, het Twente publiek, willen kerels zien, mouwen opstropen, de beuk erin en als het even niet loopt, een keer een rotschop uitdelen. Als dit dan resulteert in een verlies, maar met het maximale eruit geperst, staan wij evengoed op de banken. Wij hebben getracht deze boodschap over te brengen, maar ondanks diverse pogingen, lijkt de technische staf hier niet, of te beperkt tot in staat. Het behouden spel en de angst die erin lijkt te sluipen zijn bepaalde ergernissen. Daarnaast hebben we het te doen met een deel van de supporters, met een ander verwachtingspatroon. Hierdoor zijn er spelers binnen de selectie die liever uit speelden, dan in de Veste. Dat er geen balans is qua persoonlijkheden in de spelersgroep, daarvan is de trainer zich bewust, en hij had dit ook graag anders gezien. Hierin spelen ook de financiële beperkingen een rol, dit is iets waar Schreuder zich niet achter wil verschuilen, maar een maand geleden ook nog een publiekelijk geheim was.

Wat we met deze jonge spelersgroep, en ook naar de toekomst toe, wel een tekortkoming vinden, is het niet beter maken van jonge spelers. Typerend voorbeeld is het trio dat van Zwolle is overgekomen, jongens die qua niveau geen progressie hebben geboekt, of zelfs slechter zijn geworden. Als iemand een dwarsligger is en niet functioneert moet ie gewoon opstappen. Niet met mantel der liefde jongens blijven beschermen voor de buitenwacht. Het zijn goed betaalde profs. In een tijd dat Enschede het hoogste werkloosheidscijfer van Nederland heeft, hebben wij geen medelijden.

Onze eis met de gezamenlijke supportersverenigingen was bedoeld om duidelijkheid vanuit de club te eisen. Dat dit niet intern is gebleven is een kwalijke zaak, want in een week van negatief nieuws, wilden wij niet nog een schop geven. Misschien hadden wij stiekem wel gehoopt dat het niet tot acties diende te komen en dat er voortijdig een oplossing gevonden zou worden. Het is ook geen vereiste om Schreuder voor het thuisduel tegen AZ uit zijn positie te zetten, maar wij willen wél duidelijkheid over de te varen koers vanuit het bestuur. Dit ook om supporters en sponsoren te behouden. Als de mededeling is dat Schreuder eind van het seizoen een andere rol gaat vervullen en stap terug zet, dan is dit ook duidelijkheid! Het moge duidelijk zijn dat die riante omvang van technische staf flink gesaneerd kan, en moet, worden. De club zit in roerig vaarwater, de financiële middelen zullen beperkt zijn, dus aan de slag met vooral de jeugd. Noodgedwongen heeft Schreuder diverse jeugdspelers ingepast, maar een duidelijke lijn is er niet in te ontdekken. In de afgelopen 2 seizoenen, heeft de huidige trainer die pas 8 maand in het bezit is van zijn diploma, ons gewoon niet weten te overtuigen de juiste man te zijn.

Rol media

Het ideale schoolknaapje werd ineens de pispaal van de klas. Logisch dat je dan het lachertje wordt en de media dit groots wil brengen. De lokale Tubantia met o.a. ten Voorde probeert ook deze week nog, het allemaal uit te vergroten en laat geen kans onbenut het vuurtje aan te houden.

Faillissement website beheerder en suggereren dat site uit lucht gaat, daar is geen enkele curator in het land bij gebaat, als hun doel geld ophalen is.
Doen overkomen alsof het een eis was dat Schreuder voor zondag weg moet, wat vervolgens door AD ook als aanname wordt overgenomen.
Woensdagochtend werd ook de indruk gewekt dat afscheid Tadic bewust gepland was als een vorm van 'damage contol'. Dit is in overleg gegaan tussen ons(Vak P & VK) en de club, wij zijn van mening geweest dat een speler van niveau Tadic een keurig afscheid verdient. Wij rekenen er dan ook op dat dit gewoon zal plaatsvinden en dit niet hoeft onder te sneeuwen.

Eigenlijk heeft alleen Nieuwsuur begin 2014, Joop en Aldo een keer goed in hun hemd gezet over de constructie Doyen-Malta en eigen centen in spelers. Wel frappant dat lokale 'clubwatchers' die bovenop het vuur moeten zitten, schijnbaar niet hun journalistieke kunstje wisten te doen.
Dat onze lokale 'clubwatchers' zijn tegen gewerkt en staatstelevisie fctwente.tv heel dominant werd gebruikt, onderstrepen wij allemaal. Maar het blijft ook veelzeggend om alle 'kenners' nu ineens uit de school te zien klappen. Bert van Losser wist bij VI nu ineens, al oude signalen te melden over Edwin van Lenthe. Oud commissaris lid Oude Vrielink die zegt het in 2011 al te weten. Commissarissen die praten over besodemieterd te zijn, maar indirect hiermee aangeven hun gelegenheidsbaantje niet genoeg serieus genomen te hebben. Wat dat betreft zijn wij het eens met de Ivo Opstelten 'supporters aanpak', "sta je erbij, dan hoor je erbij". De heren zijn allemaal gearriveerde zakenmannen, naïviteit en onwetendheid vinden wij dan erg kort door de bocht.

Bestuurlijk niveau

Wij hebben in ons periodieke onderhoud de bestuurders met regelmaat kritische vragen gesteld, maar men pareerde alles altijd overdacht en uitermate positief. Op onderbuik gevoel leefde er wel vaak argwaan, maar wij krijgen geen beleidsstukken onder ogen. Voor ons dan ook lastig om hier concrete zaken aan de kaak te stellen.  Daarnaast keken de commissarissen, een financieel adviseurs een groot accountantskantoor en de KNVB mee, personen en instanties die wij capabel hebben geacht. Eigenlijk een bijzonder knappe prestatie, dat het allemaal zover heeft kunnen komen.

De club lijkt momenteel niet zonder huidige voorzitter Aldo te kunnen, wat op zich best een pijnlijke conclusie is. Hij en Joop Munsterman zijn natuurlijk 4 handen op 1 buik, en mede verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Deze heren hebben een hele tijd de wind mee gehad en in het belang van de club uitermate goed gehandeld. Ze zijn alleen overmoedig geworden en afhankelijk van veel te veel vreemd vermogen, en zij zijn met dat geld ook nog eens aan een casinotafel gaan zitten. Alle kritische mensen werden er soepeltjes uit gewerkt of monddood gemaakt, waardoor er intern vrijwel nooit een gezonde tegenwind waaide. En buiten de kantoormuren, gaf de Keizer het volk spelen en brood.

Aan onze kennismaking met v.d. Belt hebben wij een positief gevoel over gehouden, no nonsense en nuchtere kerel, hard daar waar nodig. Dat er aantal échte clubmensen eruit vliegen doet pijn en zetten wij onze vraagtekens bij, anderzijds is in deze situatie sympathie een slechte drijfveer. Echter mag je niet van iemand die pas 2,5 maand bij de club is, louter goede dingen en wonderen verwachten. Er zullen dus andere mensen moeten op gaan staan, waarbij de grote vraag zal zijn, wie past de schoen...? We staan op een dun koord lastig te balanceren tussen ons gevoel en wijsheid. Schoon schip maken en harde bezem erdoor enerzijds, en anderzijds ogenschijnlijke afhankelijkheid van financiële middelen en de aanwezige kennis en ervaring. De komende periode zal uitwijzen welke kant van het koord we eraf stappen.

 

 Bestuur Vak-P Enschede