Please download Flash player here.

Gesprek Vak-P en FC Twente

Afgelopen zaterdag voelde het weer ouderwets van 'wij tegen iedereen'

We begonnen om 16u met de voorbereiding van onze 'clean shit-actie'. Drie vakken van Vak-P zouden de eerste 10 minuten leeg blijven. Flyers werden uitgedeeld, posters opgehangen, vakken leeg gehouden, doeken opgehangen, etc. Toen de actie na 10 minuten tot een positief einde gebracht werd, liet de rest van het stadion ook merken wat zij van onze actie vonden. Toen die supporters na de 1-1 waarschijnlijk al weer thuis waren, is Vak-P met een delegatie naar de hoofdingang gelopen.

            Wij eisten een gesprek waarin wij de pijnpunten bloot wilden leggen. Omdat we met 150 man voor de deur stonden, moest dat gesprek ook plaatsvinden. Heren Vak-P' ers: bedankt aan degenen die meeliepen en bleven staan. Ons doel was duidelijk: wij noemen het beestje bij de naam; dan kunnen de heren beleidsbepalers de beslissingen nemen die nu genomen dienen te worden. Geen hetze tegen één. Juist een signaal van onze kant om de hele club weer sneller met de neuzen dezelfde kant op te hebben! In goede en in slechte tijden moeten wij met elkaar in contact kunnen komen. Afgelopen zaterdag was een goed voorbeeld van contact tussen clubbestuur en Vak-P.

            Om jullie ook op de hoogte te brengen van het verhaal, hieronder een zo duidelijk mogelijk verslag ervan.

Met 7 Vak-P leden werden wij ontvangen door Joop Munsterman, Aldo v/d Laan, Youri Mulder, Peter Wisgerhof, Alfred Schreuder en later nog Wout Brama. Wij trapten af met de vraag: what's going on? Youri nam het initiatief en begon op een NOS-manier een verhaal te vertellen. Op deze manier voelden we ons niet serieus genomen. Meteen werd hem duidelijk gemaakt dat er geen camera's in de zaal stonden. 

            We brachten naar voren dat er geen leiderschap zichtbaar is. Iedereen lijkt maar wat te doen. Komt bij dat een deel van de spelersgroep op dit moment laat zien überhaupt niets te willen doen voor zijn geld. Weg met die gasten was onze tip. Joop gaf aan dat er disciplinaire maatregelen genomen waren en dat er meer zouden volgen als het bestuur dat nodig achtte. Er werd overigens toegegeven dat een deel van de spelersgroep het liet afweten op het moment.

Supporters vroegen vorige week om een verklaring van de spelers na de zoveelste wanprestatie. Meteen wilden een aantal spelers snel wegrijden van het trainingscomplex. Zij reageerden ook met wegwerpgebaren en door te schelden. Dat heeft kwaad bloed gezet.

            We hebben het grootste deel van de spelersgroep het verwijt gemaakt dat ze niet weten wat er speelt bij de supporters. Joop en Peter vertelden toen dat er iedere wedstrijd 2 spelers in het home zouden komen. Er zou zelfs een lijstje van in de kleedkamer hangen. Dat is een eeuwenoud initiatief wat afgelopen winterstop eindelijk nieuw leven was ingeblazen. Echter na een gelijkspel tegen RKC of verlies van FC Utrecht gaat de bezem wat eerder door het home dan normaal. Dus deze positieve wending was er nog niet van gekomen, maar misschien was het in de winterstop al beetje mosterd na de maaltijd. Ook in deze beloofden meerdere aanwezigen van Twentse kant verbetering, ze zijn van harte welkom, bij winst en verlies!

            Onze 'clean shit-actie' kwam ter sprake. Joop vond het een goede ludieke actie. Meerdere mensen beaamden dat je mocht klagen wanneer het niet goed ging. Onze ludieke manier werd gewaardeerd. Zij begrepen dat de kritiek voortkomt uit clubliefde. Wij gaven aan dat er een deel supporters blijft. Niet voor een jaar, maar voor vele jaren. Daar horen wij bij. In tegenstelling tot de spelers, technische staf, etc. Er zijn ook veel ´nieuwe´ supporters bijgekomen in de laatste jaren, sommigen komen voor een avondje uit. Die beleven het Twente- gevoel anders dan wij. Die gaan ook niet in de kou voor de hoofdingang staan om te laten merken dat ze verandering nodig vinden. Die gaan niet anderhalf uur van hun vrije zaterdagavond opofferen om het bestuur van de club van adviezen te voorzien. Adviezen van fanatieke supporters recht uit het hart. Joop gaf aan dat de mensen die namens Twente aan ons gesprek deelnamen ook 'blijvertjes voor Twente' zijn.

            McClaren kwam uiteraard ter sprake. Heeft hij de groep nog wel onder controle? Is er iemand die zijn wisselbeleid kan uitleggen? Hoe kan het dat goede jeugd vertrekt om falende grote aankopen op het veld te houden? Waarom geen risico's nemen met jonge spelers? Peter, Youri en Alfred gaven aan dat er nog steeds erg hard gewerkt werd door het grootste deel van de groep. Degenen die dat nalieten stonden gewoon niet in de basis. Ze lieten wel doorschemeren dat de instelling van enkele spelers wel een probleem is op het moment. Op de vraag of de trainer was ontslagen wanneer er geen afkoopsom aanwezig zou zijn, werd ontkennend geantwoord. McClaren had nog het vertrouwen van de spelersgroep en de bestuurlijke leiding, zo leek het. Op dit moment werden er constant gesprekken gevoerd op de manier zoals wij die deze bewuste zaterdagavond ook voerden met elkaar. De aanwezigen van Twente dachten dat de kwaliteit er echt nog uit zal komen dit jaar.

            Ondertussen was het alweer een uur later. We waren zojuist ontvangen door een groot deel van de bepalende mensen binnen onze club. We hebben kunnen vloeken, we hebben kunnen laten horen dat we veranderingen verwachten. We hebben ook laten zien dat we fatsoenlijke gesprekspartners zijn die niet langer voor de gek gehouden kunnen worden. We moeten melden dat Twente zich van haar goede kant heeft laten zien. Van hen wordt wat verwacht. Zij moeten nu voor onze FC gaan staan. Dat begint bij verandering op het veld. Vak-P heeft een duidelijk statement gemaakt. We hopen op ieders medewerking om achter onze FC te gaan staan. Laat Twente maar zien waartoe zij dan in staat zijn. Wij zijn er wel... te beginnen in Heerenveen en vervolgens Ajax en Vitesse!

 

Vak-P

Fotopagina:  http://www.vakp.nl/sfeerfotos/seizoen-20122013/fc-twente-willem-ii3.html