Please download Flash player here.

Reactie Vak-P vuurwerkregeling

Enige tijd geleden is de club een gesprek aangegaan met Het Bestuur van VAK-P,
de aanleiding van dit gesprek was de boete die opgelegd was door de KNVB  voor de vele fakkels die werden afgestoken tijdens de wedstrijd tegen NEC in februari 2011. In totaliteit is er nu € 90.000 euro aan boetes opgelegd door de KNVB en de UEFA, en hangt een wedstrijd zonder publiek als voorwaardelijke straf boven ons hoofd.

De club zit dus met een probleem, de KNVB die exorbitant hoge boetes oplegt en zich dusdanig onredelijk en autoritair opstelt tegen clubs waarvan hun vinden dat de fans de fout in gaan. Zo erg dat zelfs het aantekenen van beroep al een reden is om zonder gehoord te worden de boete direct te verhogen.
Aan de ander kant staat VAK-P, een supportersvereniging die de club al meer dan 20 jaar steunt in goede en in slechte tijden. De bedenkers en regisseurs van de mooiste en uitgebreidste sfeeracties van Nederland en ze horen misschien ook wel tot de top van Europa, als het gaat om het maken van sfeer en het imponeren van de tegenstanders.

Sfeeracties die de club geen wind eieren hebben gelegd.
In het stadion zijn er in diverse ruimtes afbeeldingen te zien van deze sfeeracties met vuurwerk. De fanshop verkoopt posters, kalenders en allerlei andere prullaria waarop deze sfeeracties zijn afgebeeld.  Er zijn genoeg bladen en promotie materiaal door de club uitgebracht, waar sfeeracties met vuurwerk op staan afgebeeld. Er zijn zelfs sponsoren die in hun eigen bedrijfspromotie gebruik maken van afbeeldingen van onze sfeeracties. Een simpele foto, de bedrijfsnaam en groot daaronder “supporter van FC Twente “ is dan vaak het onoriginele ontwerp wat ze bedenken.

Het is zelfs niet ondenkbaar dat er wedstrijden zijn gewonnen doordat de tegenstanders dusdanig onder de indruk waren van de 12e man in de Hel van Enschede. Het is lastig om het in geld uit te drukken wat die sfeeracties nou eigenlijk waard zijn, maar het is een feit dat wij als VAK-P met onze unieke en creatieve manier van het organiseren en bedenken van sfeeracties de club veel aanzien hebben gegeven. Niet alleen in Nederland maar ook in Europa.

Als VAK-P zijde zijn wij compleet onafhankelijk, wij betalen de sfeeracties zelf, wij bedenken ze zelf en wij voeren ze zelf uit, wij hebben tot op heden nog nooit van iemand geaccepteerd dat ze invloed willen uitoefenen op de manier waarop wij onze club willen steunen en invulling willen geven aan onze sfeeracties. Sterker nog als na deze concessie wij nog meer beperkt worden in de vrijheid die onze Ultras nodig hebben om een sfeeractie in te vullen, dan stoppen we er simpelweg  mee.

Gelukkig hebben we al jarenlang een goed contact met de club, ze geven ons inzicht in de problemen die onze acties met zich meebrengen en in de manier waarop de KNVB dit soort zaken afhandelt.
Door dit goede contact en de overleggen die over dit onderwerp gevoerd zijn, hebben wij ook niet het gevoel dat de club op meer invloed op onze belevingswijze uit is. Ze zijn ons dankbaar voor onze steun en de tijd en energie die wij allemaal vrijwillig steken in de club, maar hebben ons wel gevraagd mee te denken over een oplossing voor dit probleem.

We zijn gezamenlijk tot een compromis gekomen, en die luidt als volgt : de club gaat een evenementen vergunning aanvragen bij de provincie. Hierdoor kunnen wij als wij dat nodig achten  georganiseerd vuurwerk implementeren in onze sfeeractie.
Dit zal inhouden dat wij als VAK-P alleen nog vuurwerk aan de hekken vast maken en dan gecontroleerd tot ontbranding brengen.

Ondanks dat we VAK-P zijn en het liefst voetbal op een andere manier beleven dan nu vaak het geval is, zijn we ook allemaal fans van FC Twente, en daarom roepen wij op aan onze achterban om dus geen vuurwerk meer af te steken op de tribunes en dus zodoende de club niet meer financieel te schaden.

Wij denken zo tot een redelijke oplossing te zijn gekomen voor dit probleem, een probleem wat zich in elk stadion van Nederland voordoet.
Wij zijn alleen van mening dat clubs in het Nederlands betaald voetbal niet de fans moeten straffen die vuurwerk gebruiken tijdens een sfeeractie. Deze acties kennen vaak weken zo niet soms maanden van voorbereidingen, met enkel als doel om de club te steunen.
Wij zijn van mening dat de clubs gezamenlijk een vuist moeten maken tegen de KNVB, en met die vuist bij Bert van Oostveen, de directeur van de KNVB op tafel moeten slaan. De boetes en straffen staan tot geen enkele verhouding in vergelijking tot overtredingen elders in onze maatschappij. De KNVB lijkt boven onze rechtsstaat te staan. De macht ligt niet bij de KNVB. De macht ligt bij de clubs gezamenlijk !!!

 

VAK-P.