Please download Flash player here.

Spandoekgate

Een aantal dagen na de storm van kritiek en onbegrip over ons spandoek “Hasj, coke en pillen zo gaan we zondags op pad”, grotendeels afkomstig uit de rest van Nederland, is het tijd voor een reactie!


Zoals de meeste tukkers en bezoekers van het stadion wel weten is het slechts de opening van een geuzenlied van VAK-P. Toen er vroeger “sjaal, das en toeter; zo gaan we zondags op pad” werd gezongen, is er een parodie op gemaakt door VAK-P. Die wordt tot op heden nagenoeg elke wedstrijd gezongen. Beluister tien wedstrijden uitgezonden door de NOS maar terug, je hoort hem zeker 8 keer voorbij komen.

Dat we zingen over hasj,coke en pillen maakt ons niet per definitie gebruikers ervan.
Als iemand een stukje van Charles Aznavour meezingt is hij ook niet per definitie verliefd.
Stel je eens voor als elke rapper of rocker zou doen wat hij zingt, dan lopen ze de hele dag met een kanon wild om zich heen te schieten en bitches te slappen.

De bekrompenheid en fantasieloze reacties, zonder enige kennis van de geschiedenis  van dit liedje en Vak-P, heeft ons eerlijk gezegd niet verbaasd.
De grootste schreeuwers op TV hebben nooit enig oog voor een sfeeractie (hoe groots en doordacht hij ook is) Wij kunnen er 1000 uur in steken, de sfeeractie zal slechts 3 seconden zendtijd krijgen en er wordt met geen woord over gesproken. Dat verandert echter als ze hem negatief kunnen belichten. Dat past dan prima bij het cliché van die 'asociale voetbalhooligans'.

En dan de KNVB over het starten van een vooronderzoek. Wat voor onderzoek is dat eigenlijk ?
Een onderzoek om te onderzoeken of er wat te onderzoeken valt ? Ons advies luidt: ga toch wat nuttigs doen. Denk aan de "vrijheid van meningsuiting", helemaal met de nu bij iedereen bekende achtergrond van dit liedje. Die vrijheid weegt altijd nog zwaarder als het "schaden van het aanziens des voetbal" of de "voorbeeldfunctie" die een club heeft op de maatschappij.

Het spandoek bevatte geen: haatzaaiende, beledigende of discriminerende teksten.
Maar goed, je weet het nooit met de KNVB, ze zijn wereldkampioen "met 2 maten meten".
Hoe hard ze ook schreeuwen over respect, het is de meest respectloze en arrogante partij binnen het betaald voetbal. Remember Feyenoord-FC Twente de dag na de vuurwerkramp? Alsof dat een fijn voorbeeld was van de KNVB, die koste wat kost wilde dat de wedstrijd gespeeld werd. Omdat anders het speelschema in de war zou geraken, was de 'goede' reden.

Wij maken onze spandoeken uiteindelijk niet voor de rest van Nederland, we maken ze voor onze club, onze fans en onze spelers.
Soms met humor, soms met een boodschap en soms op het randje. Soms als protest en soms met een beetje vuurwerk.
Welke jij het mooiste vindt moet je zelf weten, wij staan altijd 100% achter onze jongens die ze maken en de boodschap die we willen uitdragen.

In ieder geval willen we Sjek van G, de snor, vd Gijp en die schuinsmarcheerder van een Kraai en de voorzitter van de KNSB hartelijk bedanken voor alle publiciteit; de t-shirts met dezelfde tekst als op het spandoek zijn niet aan te slepen. De laatsten hebben we jullie opgestuurd.
Zou leuk zijn als jullie ze even willen dragen in de volgende uitzending.

Met vriendelijke groet,

Bestuur VAK-P