Please download Flash player here.

Vitesse uit...of toch niet, het vervolg

Arhnem-uit deel 2

Terwijl de bal nog rolde in Arnhem, werden wij al publiekelijk aan de schandpaal genageld. We werden veroordeeld tot stadionverboden en boetes voor god mag weten wat. Met veel spierballentaal gooide de politie op zondagavond 7/12 jl. er nog een persbericht eruit. Het werd als waarheid overgenomen door vele partijenvan AD tot Telegraaf aan toe; heel ANP werd gekopieerd. Journalistieke wederhoor is van de jaren 70, sensatie-verhalen verkopen immers beter. In Nederland is de politie niet het instituut om stadionverboden op te leggen. Het is dus een typisch gevalletje van 'in de eigen voet schieten' door zo te werk te gaan.

Daarnaast waren er 'een aantal inzittenden bestuursleden van Vak-P´. We namen stelling in via onze eigen digitale kanalen en deelden Twente mee dat we niet zouden betalen voor de kaarten. Een week later lazen wij in de krant dat de inzittenden vrijuit gingen, ´de club zegt niet te weten om wie het gaat, en dan kunnen wij geen maatregelen opleggen´. Dit is wat de woordvoerder van Twente laat weten in de media. De schijn wordt nog steeds opgehouden alsof er wel iets gebeurd zou zijn.

Wij houden van transparantie, recht is recht en krom is krom. Daarom hierbij nog even wat extra info. Beide partijen weten donders goed wie er dit duel gingen bezoeken, aangezien in dit land alles tegenwoordig op naam is vastgelegd, zo ook de kaarten voor het uitvak. Dus als Twente ons op deze manier de hand boven het hoofd probeert te houden, dan liever niet.

We hebben liever dat jullie gewoon duidelijk stelling nemen. Deze lijst met busreizigers heeft de politie op voorhand in haar bezit. De politie schermde in het stuk met alle regels die gelden wanneer een uitwedstrijd per bus bezocht gaat worden. We lazen in het krantenartikel niets over de afspraak waar de politie zich zelf niet aan hield: de politie dient bij de instapprocedure aanwezig te zijn. Ze waren er echter niet, dus wij vullen uit ervaring zelf maar in hoe waarschijnlijk gedacht werd: 'ach, het is zondag, het duel begint mooi laat, dus wij gaan rechtstreeks naar het omwisselpunt nabij Apeldoorn'.

Onze stewards stelden zich flexibel op bij het instappen: ze zagen veel bekende gezichten die al jaren bij de voetbal komen. Een van de stewards staat nota bene al jaren bij de ingang van het stadion bij Vak-P. Ze wisten dat wij de regeltjes kenden en alle kaarten op naam stonden. Iedereen die instapte had een id-kaart in de hand of hield de tas al open bij het naderen van de bus. In de meeste gevallen mochten we van de stewards gewoon doorlopen. Bij de bussen met andere vertrekplaatsen staan ook geen stewards en drinkt men ook een pilsje. Echter met vertrek vanaf het stadion gelden blijkbaar andere regels, zo horen wij later. Daar kraait normaal geen haan naar, omdat er vrijwel nooit assertieve mensen in deze algemene bussen instappen.

Weldenkende supporters gaan namelijk liever met een eigen bus, of zij reizen per auto om deze kinderachtige poppenkast juist te vermijden. Om het logistieke voordeel en het feit dat er mensen uit gehele regio meegingen, hadden wij nu een keer gekozen voor bus vanaf ons stadion. Vervolgens lijkt iedereen in paniek te geraken. Waarschijnlijk omdat 1 steward schrok van de afwijking in het opgestelde, maar even zo onnozele, beleid. Je kon met eigen of georganiseerd vervoer naar Arnhem, vervolgens zul je daar worden gefouilleerd, gelijke monniken, gelijke kappen.

Kortom allemaal procedures en draaiboeken die zijn bedacht, waardoor niemand meer in staat lijkt, in te springen op een veranderde situatie. Laat staan te denken in positieve/ productieve oplossingen. De steward heeft contact met een erg fanatieke medewerker van de politie Enschede en die gooit er waarschijnlijk nog wat extra jus over richting zijn collega´s in Arnhem.

Wees blij dat we lekker georganiseerd, vrijwillig met de bus kwamen, denken wij nu. Er waren tenslotte ook andere opties zoals afreizen in 12 auto´s. Lijkt ons veel meer werk te geven. De beleidsschrijvers denken mogelijk alleen nog in procedures. Ze spelen niet meer in op de situatie die ter plekke plaatsvindt. Helder nadenken en logische keuzes maken is niet meer mogelijk in ons polderlandschap. Of het was allemaal juist al heel goed van te voren doordacht? De bekerfinale in 2009 zijn aantal bussen ook al eens met een trucje door de neus geboord, wij kijken dus nergens meer van op. Interessant is wel dat we de wedstrijd toen achteraf ook in rekening gebracht kregen. Een groot deel betaalde alsnog. Een kleiner deel niet. Die hebben met hun houding: 'ik heb niets misdaan en betaal dus nergens voor' uiteindelijk gelijk gekregen. Nu betaalt er niemand. We hebben dezelfde houding als het kleine deel toen..