Please download Flash player here.

Vitesse uit...of toch niet

Via deze weg wensen wij te reageren op de sensatie verhalen die gisteren naar buiten zijn gekomen. De media kopiëren allemaal stuk voor stuk het eenzijdige verhaal dat door de politie naar buiten is gebracht. Door deze manier van journalistiek bedrijven, zonder bijvoorbeeld navraag te doen bij getuigen,  hebben alle inzittenden nu wat uit te leggen.

In tegenstelling tot wat de berichtgeving doet vermoeden, was het in principe een vrijwillige buscombi, aangezien men ook met de auto of eigen bussen naar de wedstrijd in Arnhem kon. Wij hadden er zelf voor gekozen om ¨gewoon¨ vanaf het stadion te vertrekken, middels een door de club georganiseerde busreis. Gezien inzittenden uit gehele regio Twente kwamen, was het stadion de beste vertrek locatie. Eerder in de week hebben wij op eigen aandringen bij de club, de politie de vertrektijd nog laten heroverwegen, dit met succes. Hierdoor vertrokken we om 14:00uur bij de Veste. Tegen 15:00uur konden wij na een plasstop op het omwisselpunt, (AC de Brink) onze reis vervolgen. Vervolgens werden wij, 4 km verderop, bij de afslag Loenen langs de A50 naar de kant gehaald door een politiemotor. Hierop kwam iemand van Politie Enschede de bus binnen en deelde ons via de microfoon in de bus mee, dat deze bus terug werd gestuurd naar Enschede. In dit soort situaties verschuilt ieder aanspreekpunt zich achter: ¨is van hoger hand bepaald¨/¨op last van politie Arnhem¨ en komt er niets meer in beweging richting een oplossing. We stelden voor om allemaal uit de bus te gaan en als nog de controles zoals men, schijnbaar wenste bij vertrek, uit te voeren. Aangezien de aanvang van het duel nog 1,5 uur verder was, hebben we na een klein half uur zinloos discussiëren,  rechtsomkeert gemaakt naar Enschede. Dat 't vertrektijdstip nog steeds belachelijk vroeg was bleek wel, aangezien we zelfs nu nog een kwartier voor aanvang al terug waren. De wedstrijd hebben we noodgedwongen in ons supportershome bekeken.

Uiteindelijk schermt de politie over fouten die zouden zijn gemaakt bij de instapprocedure. Echter als hier al fouten zouden zijn gemaakt, dan zijn de inzittenden hiervoor toch niet verantwoordelijk?!? Als stewards in hun werkzaamheden, op agressieve wijze zouden zijn belemmerd,  dan waren wij vast niet met 2 vrolijk gestemde clubstewards en een EHBO medewerker vertrokken. Alle bussen die lokaal uit diverse dorpen zijn vertrokken en tientallen auto´s met supporters, zijn immers bij vertrek ook niet aan een instapprocedure onderworpen. Onze bus had bij aankomst Gelredome, net als alle andere supporters een fouillering en kaartcontrole moeten ondergaan bij de ingang van het uitvak. De willekeur die hier is toegepast, is voor ons zeer opmerkelijk te noemen. Het lijkt bijna een vooropgezet plan, want om deze drogreden, bijna onder de rook van Arnhem ineens retour te worden gestuurd, is ronduit belachelijk. Dat vervolgens via een persbericht we overal in media worden afgeschilderd, zal wel weer nodig zijn om hun eigen falen en overbodige inzet van agenten en ME te verbloemen. Afgelopen week werd nog pijnlijk duidelijk in een aflevering van Zembla, wegens ondercapaciteit gaan in Nederland serie-verkrachters vrijuit. Maar voor voetbalsupportertje pesten, trekken ze alle registers open. De beloofde stadionverboden en boetes zien wij met veel vertrouwen tegemoet.