Please download Flash player here.

STADION DIEKMAN, EEN HERINNERING BLIJFT

Stadion Diekman was tot en met 22 maart 1998 de plek waar FC Twente haar thuiswedstrijden afwerkte. Het Diekman, door velen in Nederland afgeschilderd als een saaie bak beton, is niet meer. De herinneringen blijven echter. Het Diekman is de plek waar zich rond FC Twente een rijke historie kon ontwikkelen, de plek waar menig nationale en internationale ploeg met knikkende kniëen naartoe kwam.

GESCHIEDENIS
Op 13 april 1953 werd door de toenmalige gemeenteraad van Enschede officieel besloten om over te gaan tot de aanleg van het Erve Dieckman (later vereenvoudigd tot 'Stadion Diekman'). Met de bouw van het grote complex, naar een ontwerp van de heren Sluijter en Kopershoek van de dienst Openbare Werken, was ruim 3 miljoen gulden gemoeid.
Op 8 augustus 1956 vond de officiële opening van het stadion plaats. Wethouder Horstman hield een lange openingsrede, die hij besloot met de woorden: 'Moge het sportpark Diekman een even grote bekendheid en faam krijgen als de textielprodukten uit onze stad.'

Na een defilé van talrijke Enschedese Sportverenigingen en atletiekwedstrijden vond de openingswedstrijd plaats tussen Sportclub Enschede en Preußen Münster. De 22.000 aanwezige toeschouwers zagen de thuisclub met 3-0 winnen door een strafschop van Abe Lenstra en twee treffers van Gerrit Moddejonge. Behalve Abe Lenstra en de gebroeders Moddejonge waren onder andere Van der Wel, Feldman, Odenthal en Voges andere bekende namen op het veld. Van Leeuwen was de scheidsrechter van dit duel.

Het eerste duel van FC Twente in het Diekman vond plaats op 12 augustus 1965. Voor 15.000 aanwezige supporters speelde FC Twente, door doelpunten van Egbert ter Mors en Spitz Kohn, met 2-2 gelijk tegen Aston Villa. Tien dagen later volgde de eerste competitiewedstrijd. Andermaal werd er door FC Twente gelijkgespeeld, nu een 1-1 tegen Telstar.

DE ACCOMODATIE
Stadion Diekman was bij de opening een stadion om trots op te zijn. Met 5.500 zitplaatsen en 19.000 staanplaatsen had het Diekman een capaciteit van 24.500 toeschouwers. Bij de legendarische wedstrijd tegen Ajax in het seizoen 1968-1969 (5-1) was dit zelfs 26.500, nadat er noodtribunes waren bijgebouwd. Met een 400 meter sintelbaan, die in de winter gebruikt zou kunnen worden als ijsbaan, een lichtinstallatie van in totaal 112.000 Watt (goed voor 75-85 lux), een restaurant, vier goede kleedkamers en een opmerkelijk scorebord, was het Diekman de trots van Enschede.

De capaciteit van het Diekman ging na het plaatsen van stoeltjes en banken terug naar 18.000. Uiteindelijk kwam de capaciteit uit op 13.500. Dit was het gevolg van onder andere het plaatsen van een zittribune achter één van de goals en de verscherpte UEFA- en KNVB-voorschriften. Inmiddels is het stadion gesloopt. De laatste wedstrijd was FC Twente - SC Heerenveen (3-1) op 22 maart 1998.