Please download Flash player here.

Essent trainingscomplex

Sinds het voorjaar van 2001 is het voetbalonderdeel van FC Twente onder gebracht op het nieuwe Essent-trainingscentrum te Hengelo. Op dit trainingscentrum zal de basis van elk voetbalsucces dat FC Twente nu en in de toekomst wil gaan behalen komen te liggen. Hier worden de nieuwe jonge talenten opgeleid in de verschillende jeugdteams en krijgen spelers de kans om via het tweede elftal de nodige ervaring op te doen voor een overstap naar het eerste elftal. Ook worden hier de eerste stappen van de A-selectie gezet op weg naar wellicht een nieuw bekersucces of misschien zelfs een landstitel.

Rondom de bouw van het Epi Drost-stadion is de afspraak gemaakt dat een nieuw trainingscentrum van de club uit Enschede in buurtstad Hengelo gesitueerd zou worden. Als uiteindelijke locatie van het trainingscentrum werd gekozen voor de directe omgeving van het Fanny Blankers Koen-stadion in Hengelo dat bekend is geworden door de jaarlijkse APM-games die hier gehouden worden. Het oude hoofdgebouw van het FBK-stadion is geheel vernieuwd tot een hoofdgebouw dat voor de helft in gebruik is bij FC Twente en voor de andere helft bij de gemeente Hengelo. Achter het FBK-stadion is een groot oppervlak omgebouwd tot trainingsaccommodatie voor alle elftallen van FC Twente.

Met de bouw van dit nieuwe trainingscentrum zijn de werkzaamheden van
FC Twente, helaas, eveneens over twee locaties verdeeld. In Enschede bevinden zich de administratie, de commerciële afdeling en het zogenaamde facilitair bedrijf. In Hengelo bevinden zich de technische en medische staf van de club. Voorgaande heeft tot gevolg dat de technische en medische staf op het trainingscentrum de beschikking hebben over eigen kantoren. Dit is zo geboren omwille van het geld. Zonder de bijdrage van Hengelo, was dit prachtige complex er niet geweest. Maar een trainingscomplex hoort bij een stadion te liggen. Zodat alle spelers, in alle leeftijden, elke dag opnieuw gemotiveerd raken om in het stadion te mogen spelen. Enschede en FC Twente hebben weer eens een kans laten liggen.

FC Twente heeft op haar trainingscentrum de beschikking over een ruim arsenaal van velden. Liefst zes velden liggen er op het uitgestrekte terrein achter het FBK-stadion. Eén daarvan is het wedstrijdveld dat wordt benut voor de thuiswedstrijden van de jeugdelftallen van FC Twente. Het eerste en tweede spelen beide zoals bekend hun thuiswedstrijden in het Epi Drost-stadion. Naast dit wedstrijdveld liggen vier normale trainingsvelden. Het eerste elftal, tweede elftal en de A-jeugd hebben allen de beschikking over een eigen trainingsveld. Het vierde trainingsveld wordt benut door de B-jeugd en C-jeugd. Opvallend aan het trainingsveld van het eerste elftal is dat dit veld geheel gelijk is aan het veld in het Epi Drost-stadion met onder andere precies dezelfde afmetingen en hetzelfde soort veldverwarming.

Het zesde veld op het trainingscentrum wordt gezien als "het veld van de toekomst" . Het is namelijk een kunstgrasveld gemaakt van lange stukken kunstgras met verbrand rubber en zand ertussen. Deze samenstelling werkt dempend en voorkomt dat spelers worden getroffen door vervelende blessures. Vergeleken met de eerste kunstgrasvelden die werden geïntroduceerd bij het hockey, kan een speler op de huidige generatie kunstgrasvelden met een gerust hart een sliding maken zonder de eigen benen te schroeien. Voordeel van een kunstgrasveld is tevens dat dergelijke velden gerust drie of vier wedstrijden per week aan kunnen. In tegenstelling tot normale voetbalvelden rolt de bal ook veel makkelijker op een kunstgrasveld, doordat oneffenheden op een dergelijk veld uit den boze zijn. Het is dan ook niet voor niets dat veel clubs erover denken om binnen afzienbare tijd een kunstgrasveld in het eigen stadion neer te leggen. Laten we hopen dat het er nooit van komt, het voetbal zou daardoor een groot gedeelte van haar charme verliezen. Gezien de grote inspanningen van de UEFA en de KNVB maffia is dat ijdele hoop.