Please download Flash player here.

Historie Vak-P

Onder de naam Supportersvereniging Vak-P Enschede werd de tweede officiële supportersvereniging van FC Twente op 18 februari 1991 opgericht. Bij de eerste officiële supportersvereniging van FC Twente "De Vriendenkring" voelden veel jongere supporters zich niet thuis of wensten zich er niet thuis te voelen.

qDe nieuwe generatie supporters stelden zich tot hoofddoel het organiseren en ondernemen van gezamenlijke activiteiten voor supporters van FC Twente. Ook zochten zij een onderkomen waar zij onder het genot van een biertje het wel en wee van hun club konden bespreken. Dit alles resulteerde in de oprichting van Supportersvereniging VAK-P. De naam van het fanatieke staanvak, van waaruit de meeste van hen hun club aanmoedigden, werd gekozen als verenigingsnaam. Het logo "Obelix" werd gekozen omdat deze stripfiguur in hun ogen stond voor: kracht, betrouwbaarheid en loyaliteit.

UltrasDe vereniging was geboren en nu nog een onderkomen. Na maanden van overleg met FC Twente en Politie en met hulp van de stichting Balans was het op maandag 13 mei 1991 eindelijk zover. Het supportershome achter het staanvak VAK-P werd die dag met een spetterend feest geopend.

PVooral de Politie was een voorstander van een dergelijk onderkomen omdat men dacht dat, door de concentratie van de harde kern FC Twente-supporters, rellen rond het stadioncomplex aan de J.J. van Deinselaan beter beheersbaar zouden zijn.

De groep VAK-P supporters vond de steun uit onverwachte hoek prima. Natuurlijk zijn zij trots op hun club en een gedeelte van de groep had wat andere opvattingen over het verdedigen van de "club-eer" dan de doorsnee stadionbezoeker. Maar ondanks de sceptische houding van buitenstaanders heeft de supportersvereniging VAK-P alleen het positieve steunen van FC Twente uitgedragen. Iets wat in de loop der jaren ook wel gebleken is.

De Supportersvereniging VAK-P is inmiddels uitgegroeid tot een niet meer weg te denken onderdeel van FC Twente. Denk daarbij maar eens aan alle sfeerakties, vocale steun en de bekerfinales van 2001 en 2004. De sfeer die door Vak-P gecreeerd word is een reden voor veel supporters om ook in tijden van slecht voetbal nog steeds naar het stadion te komen.