Please download Flash player here.

Recensies in de pers

Ook de landelijke media besteede aandacht aan het eerste boek over supporters, dat door diezelfde supporters zelf uitgegeven werd. "De Gelderlander", "Voetbal International"en "Johan".

Een nieuw fenomeen,
voetbalsupporters
brengen eigen boek uit

Door JAAP VAN ESSEN- De Gelderlander

Zowaar, een nieuw fenomeen op supportersgebied dient zich aan.De sites op internet kenden we al, evenals de zogenaamde fanzines van de diverse supportersgroepen.En nu zijn daar de boeken van de verschillende zogenaamde sides'.
Onlangs verscheen: 'Vak-P, wij tegen iedereen'.Het is een door de leden van de beruchte supportersside zelf uitgegeven boekwerk van maar liefst 254 pagina's.Het gaat over hun eigen avonturen en beleving.En natuurlijk over hun club, FC Twente. De fans uit Enschede zijn weliswaar de eersten met een dergelijk boek, maar ze zullen niet de laatsten zijn. Ook bij Ajax wordt momenteel hard gewerkt aan een uitgave om het 25-jarige bestaan van de F-side te herdenken. Daar wordt zoveel werk in gestoken dat de redactie van De Ajax Ster heeft aangekondigd het komende jaar geen fanzines meer uit te brengen. Een heel gemis, want van dat populaire blad gaan er per uitgave al snel 6000 in de verkoop.
Niet voor niets verschijnen er juist boeken bij de clubs waar de zogenaamd 'onafhankelijke supporters redelijk goed georganiseerd zijn.Net als Ajax hebben de hardcore fans van FC Twente een eigen supportersclub (ook Vak-P geheten) en brengen zij zeer regelmatig hun eigen blad (Red is the Color) op de markt.Te verwachten valt dat de fans van Twente een trend zetten, want na Ajax zullen andere clubs met een echt fanzine (NAC, Feyenoord, Sparta, Go Ahead, NEC) waarschijnlijk rap volgen. Immers, ook de fanatieke sides van die clubs bestaan allemaal een kleine 25 jaar. Overigens, helemaal uniek is een boek over het reilen en zeilen van dergelijke groepen supporters niet. Journalist Paul van Gageldonk bracht zelfs drie boeken uit over, de harde kern van Feyenoord, over de harde kern van FC Groningen verscheen ooit het boek 'lnside de Z-Side', Maar in die gevallen waren het weliswaar goed gedocumenteerde boeken van mensen die ook goed waren ingevoerd, maar ditmaal betreft het een boek van de supporters zelf 'Vak-P, wij tegen iedereen' is in ieder geval een juweel van een boek geworden. Vooral wat betreft het uiterlijk dan. Want de makers hebben niet op een fotootje meer of minder gekeken en de opmaak is werkelijk prachtig. Het boek mag dan ook wel wat kosten, want mensen die geen lid zijn van Vak-P wordt een bijdrage van 99 gulden verwacht.Waarschijnlijk zullen fans van Twente niet aarzelen dat bedrag neer te leggen.Zij zullen bij het lezen van 'hun' boek tenslotte veelvuldig dat 'oh ja-gevoel' hebben.
De inhoud is namelijk vooral op insiders toegespitst. Herhaaldelijk zijn er zinnen te lezen als 'hen die het aangaat weten wie ik hier bedoel'. Hoewel diverse schrijvers vertellen dat het lidmaatschap van Vak-P veel meer inhoudt dan het spreekwoordelijke rellen, blowen en zuipen, ontbreken natuurlijk de verslagen van diverse vechtpartijen niet. En relfoto's staan er ook in ruime mate in het boek. Net zoals overigens een keur aan FC Twente-tatoeages, die overigens middels schitterende foto's van de.dragers worden afgebeeld.
Leuke dingen staan er overigens ook genoeg in het boek van Vak P. Toppunt is het verslag van de zogenaamde Makita-actie.In augustus 2000 voerden de Twente-fans een ongeëvenaarde stunt uit.Al sinds de opening van het nieuwe stadion ergerden de aanhangers zich mateloos aan alle bont gekleurde stoeltjes.'Net smarties meenden de mensen van de club die rood-wit als kleuren voert. En dus werd op een nacht met enkele tientallen mensen (gewapend met elektrische schroevendraaiers van het merk Makita) actie ondernomen. Men verschafte zich toegang tot het stadion en begon met een gigantische operatie. In het eigen vak P werden alle 'verkeerd' gekleurde stoelen verwijderd en vervangen door louter rode en witte exemplaren die in andere vakken werden losgeschroefd. De smarties uit Vak P werden op die plaatsen weer bevestigd. Deze gigantische stoelendans duurde uren, maar werd keurig netjes uitgevoerd. Mede daarom kon uiteindelijk iedereen alleen maar lachen om de stunt, inmiddels worden bij Twente in fasen alle stoelen vervangen, door rode dan wel witte exemplaren. Het laatste deel van het boek handelt uiteraard over de massale volksverhuizing vanuit Enschede, richting de Kuip, afgelopen voorjaar voor de bekerfinale. Uiteraard veel fraaie foto's van die massa Tukkers in de tweede stad van het land.