Erik Lassche; Vak-P vergeet jou niet!
FC Twente-fan Erik Lassche was twintig jaar geleden de eerste Nederlandse voetballiefhebber die omkwam door supportersgeweld. op 8 december 1991 maakte Feyenoord-hooligan Andre Heil, een einde aan het leven van de 21-jarige Enschedeër. Precies tien jaar later bezorgen supporters van Vak P hem een postuum eerbetoon door in het Epi Drost-stadion een graffitiversie van zijn gezicht te onthullen.
Het is de vroege ochtend van zondag 8 december 1991, even na vieren. In de binnenstad van Enschede stromen de discotheken langzaam leeg. Volgens een vast ritueel klonteren de FC Twente-supporters onder de stappers nog even samen op de Oude Markt, waar de wedstrijd FC Twente-Feyenoord van de volgende middag het onderwerp van gesprek is. Hoewel ook hier en daar plukjes feyenoord-supporters in het straatbeeld opduiken is de sfeer ontspannen. Er wordt gedold, gedronken en gelachen. Van een historisch bepaalde animosititeit tussen beide supportersgroepen is ook geen sprake. Het beste bewijs levert Erik Lassche eerder op de avond, wanneer hij op de bar van café Moskito een dansje uitvoert met Feyenoord-supporters.
"Na FC Twente was Feyenoord zijn club", zegt zijn boezemvriend Robert Wilbrink. "Als FC Twente niet speelde, bezocht hij wel eens thuiswedstrijden van Feyenoord. Zoals ook andere leden van de supportersvereniging Vak P een zwak voor Feyenoord hadden.. Plotseling wordt de rust verstoord door een luide kakafonie van scheldwoorden. Ter hoogte van automatiek De Muur, de onderdoorgang op de hoek Oude Markt/Bolwerkstraat. Maken dronken supporters van FC Twente en feyenoord elkaar uit voor kankerlijers en boeren. Over en weer wordt geduwd en getrokken. En dan flitst er ineens een mes door de donkere nacht. Een robuuste verschijning zakt in elkaar. Het is Erik Lassche, die het opstootje probeerde te sussen.
"Ik stond op 50 meter afstand en hoorde opeens een schreeuw", vertelt FC Twente-aanhanger Schenk. "Toen ik bij de plek des onheil kwam, zag ik dat het Erik was. Ik vroeg hem wat er was gebeurd, waarop hij alleen maar zei: "Ik heb het koud, ik heb het koud". De ambulance liet op zich wachten en eerlijk gezegd was er van de buitenkant niets ernstigs te zien. Toe hij even later op de brancard de ambulance werd ingedragen dacht ik echt; die zien wij morgen bij de wedstrijd wel.Het loopt anders. In het Medisch Spectrum Twente blijkt dat Erik Lassche in zijn hart is getroffen door een mes met een lemmet van 12 centimeter en de artsen besluiten tot een spoedoperatie. Alle moeite is vergeefs. Om 06.10 uur komt vanuit het ziekenhuis de mededeling:
Erik Lassche is dood
Bezweken aan zijn verwonding. De onheilstijding treft café Moskito, waar vrienden zijn samengekomen als een bom. Mijn bewustzijn ben ik vanaf dat moment een tijdje kwijtgeraakt. Ik was zo van de kaart, dat ik me niets meer kan herinneren. Wel weet ik dat ik die ochtend naar zijn stiefouders ben gegaan, om hen te steunen."
Daarbij duikt, tussen de tranen van het verdriet, steeds die ene, allesoverheersende vraag op: Waarom? Waarom Erik Lassche? "Juist omdat Erik een jongen was met een heel hartje", zegt Wilbrink, "Iemand die geen vlieg kwaad deed, geen type dat rellen uitlokte. Ook al had hij een imposant uiterlijk. Die middag gaat FC Twente-Feyenoord gewoon door. Zelfs het optreden van de popgroep Luv wordt niet afgeblazen. In het Diekman-stadion heerst een onwezenlijke sfeer. Gelatenheid en verbijstering vechten er om voorrang. Vanuit Vak P, de thuishaven van de harde kern, klinkt verscheidene keren een indrukwekkende versie van You'll never walk alone. In reactie op de geluiden vanuit het vak met Feyenoord-aanhangers, die de dood van Lassche aangrijpen als dankbaar onderwerp voor aanheffen van hatelijke spreekkoren.
Op dat moment zitten de van Sparta afkomstige Twente speler Robin Schmidt en vijf van zijn Rotterdamse loges vast op het politiebureau van Enschede. Ze zijn aangehouden in het huis van de voetballer. Een van hen, de 27 jarige Feyenoord-hooligan Andre Heil, geeft toe de fatale messteek te hebben toegebracht. Het moordwapen heeft hij onderweg naar het huis van Schmidt - uit de auto gegooid. Later op de dag worden de voetballer en zijn vier overige logés op vrije voeten gesteld. Schmidt zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar ik heb niet eens gezien dat er gestoken is. Op Sparta-reservekeeper Lemmy Stevens na kende ik die logés ook slechts oppervlakkig
Schmidt krijgt een waarschuwing van het FC Twente-bestuur en verzoent zich na veel gepraat met de supportersvereniging Vak P. "De supporters accepteren mijn uitleg, daar ben ik dolblij mee." Enkele maanden later veroordeelt de rechtbank van Almelo dader Andre Heil die al vaker was aangehouden wegens geweldsmisdrijven, tot een gevangenisstraf van vier jaar. De psychiater typeert hem als een kwetsbare, schuchtere man, die zich alleen in een groep staande kan houden en ten tijde van zijn daad in lichte mate ontoerekeningsvatbaar moet zijn geweest.Wanneer Heil vervroegd vrijkomt, vatten verscheidene Vak P'ers het plan op persoonlijk met hem af te rekenen. Maar zover komt het nooit. Wel is met de dood van Lassche bij veel Twentesupporters een diepgewortelde antipathie jegens hun Feyenoordcollega's geboren, die later culmineert in een reeks harde confrontaties. Als Ajax-aanhanger Carlo Picornie bij een veldslag met Feyenoord-hooligans om het leven komt, reageren de Vak P'ers teleurgesteld. "Was het maar een Feyenoorder geweest." Een ander zegt: "Het ergste is nog, dat Andre Heil, onder Feyenoord-supporters als een held wordt vereerd Dat kan er bij ons niet in. "Ik bedoel, we hebben het wel over een moordenaar."
De verontwaardiging doet niets af aan het respect voor en de' herinnering aan Erik Lassche. Zo zal hij tijdens de wedstrijd FC Twente-AZ op passende wijze worden herdacht. En is hij twintig jaar na zijn dood in diverse graffitivormen net onder de tribubne met Vak P'ers - als het ware herenigd met zijn kameraden van weleer. "Toen ik het resultaat zag kon ik mijn tranen niet bedwingen", zegt Schenk. "Het is hem echt." En zijn 'bloedbroeder" Robert Wilbrink "Elke keer als ik hem zie, zullen de rillingen over mijn rug lopen. Maar het voelt alsof hij weer bij ons is."
(Dit is het enige verhaal. Al het andere dat Paul van Gageldonk heeft weergegeven op verzoek van Andre Heil in zijn boeken, is gelogen en puur eigenbelang van Andre Heil, die helaas van het gebeurde niet heeft geleerd. Nu Feyenoord-fans respectloos met het verleden van Erik omgaan hebben wij besloten ook de volledige naam weer te geven van Andre Heil en ook een enigzins gedateerde foto te plaatsen. Onlangs heeft Andre Heil in een Rotterdamse kroeg een man mishandelt omdat deze uit Twente komt. Enkele minuten later is Andre Heil "afgetuigd" en helaas heeft hij e.e.a. overleefd.)