Please download Flash player here.

Beleid

Bij veel supporters is er onduidelijkheid over wat precies het beleid is ten aanzien van stadionverboden. Welke straffen worden opgelegd ? Hoe loopt de procedure ? Bij welke instantie(s) kan men dan terecht ? Wat zijn de mogelijkheden om strafvermindering te krijgen. Vak-P wil dit overzichtelijk voor iedereen weergeven.

Op weg naar, voor tijdens of voor een voetbalwedstrijd wordt een supporter door de politie aangehouden op verdenking van een strafbaar feit. Zijn gegevens worden genoteerd, en deze worden door het OM doorgegeven aan de KNVB. De KNVB besluit vervolgens om een stadionverbod op te leggen, nog voordat de rechter het strafbare feit bewezen heeft geacht. De KNVB meldt de uitsluiting bij de betreffende club. De club is vervolgens verplicht een eventuele seizoenkaart van de supporter te blokkeren dan wel in te nemen.

Een probleem dat zich vaak voordoet is dat er tussen het moment dat een supporter wordt aangehouden en het moment dat de supporter een stadionverbod krijgt opgelegd enkele weken of zelfs maanden verstrijken. Oorzaak is dat het vaak enige tijd duurt alvorens de KNVB de informatie van het OM ontvangt.
Vaak wordt op het politiebureau een schikkingsvoorstel aan een supporter gedaan. Hiermee wordt een gang naar de rechter voorkomen. Wat veel mensen echter niet weten is dat het accepteren van een schikkingsvoorstel tevens inhoudt dat schuld wordt bekend. Hiermee wordt het nagenoeg onmogelijk het opgelegde stadionverbod met succes aan te vechten. Anderzijds is het zo dat een eventuele vrijspraak door een rechter niet automatisch inhoudt dat een stadionverbod wordt opgeheven. Indien de rechter een overtreding strafrechtelijk gezien niet bewezen acht, maar de KNVB gegronde aanwijzingen heeft dat een overtreding wel degelijk is begaan, dan kan de KNVB besluiten het stadionverbod te handhaven. Daarnaast zijn er overtredingen die strafrechtelijk niet vervolgbaar zijn, maar wel in strijd zijn met de standaardvoorwaarden van de KNVB. Overigens wordt een stadionverbod niet altijd opgelegd n.a.v. een melding van het OM. Ook indien functionarissen van de KNVB of clubs (lees stewards) iets strafbaars waarnemen kunnen ze hier melding van maken, en kan ook op basis van deze melding een stadionverbod worden opgelegd.

Bij overtreding van de Wet ID (het niet kunnen overleggen van een geldig legitimatiebewijs) zal de termijn bij zogenaamde "First Offenders" voorwaardelijk worden opgelegd

Wat betekent een stadionverbod nu precies?
Een supporter met een stadionverbod mag zich niet in een stadion of in de buurt van een stadion bevinden, waar de volgende wedstrijden worden gespeeld:
- Wedstrijden in de KPN Eredivisie of Toto Divisie
- Wedstrijden in binnen- en buitenland van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen, zoals bijvoorbeeld Jong-Oranje
- Wedstrijden in het kader van de Amstel-CupWedstrijden in binnen- en buitenland van Nederlandse clubs in de Champions League, UEFA-Cup en de Intertoto-Competitie
- Overige wedstrijden in binnen- en buitenland waaraan een Nederlandse club uit het betaalde voetbal deelneemt